Tutustu Tansanian paikkatietoalaan!

17. elo 2017 Tiedotteet, Uutiset
Tutustu Tansanian paikkatietoalaan!

Tansaniassa edistetään aktiivisesti paikkatiedon hyödyntämistä paikallisen suunnittelun ja kehittämisen välineenä. Suomen ja Tansanian välisellä yhteistyöllä on arvokas merkitys osaamisen edistämisessä sekä parhaiden käytänteiden vaihtamisessa.

Turun yliopiston Maantieteen ja geologian laitoksen dosentti ja yliopiston lehtori Niina Käyhkö kertoo Tansanian paikkatietoalan mahdollisuuksia esittelevässä videossa, että paikkatietoteknologioiden tulevaisuuteen liittyen Tansania on yksi merkittävimmistä valtioista. Luonnonvaroiltaan rikkaassa maassa on paljon pinta-alaa ja asukkaita, joten tarvetta fiksuille ICT-ratkaisuille on.

Ja loppujen lopuksi tarve on se, mikä kehitystä ajaa eteenpäin. Toki on joitakin haasteita, kuten yhteistyösuhteiden kehittäminen ja asiantuntijoiden tiimiytyminen. Jokaiselta tarvitaan proaktiivisuutta tiedon jakamisessa ja yhteistyön rakentamisessa”, Käyhkö jatkaa.

Tansanian GIS-päivän kaltaisilla tapahtumilla kuten myös erilaisilla yhteistyöhankkeilla onkin merkittävä rooli tiedon ja parhaiden käytänteiden jakamisessa.

Unohda pöytäkoneet — Tansaniassa haetaan ketteriä ja mobiileja ratkaisuja

Kaksi tansanialaisen start up -yritys Studio19:n toteuttamaa esittelyvideota — tiivistelmä Tansanian GIS -päivästä 2016 sekä kuvaus paikkatiedon mahdollisuuksia Tansaniassa - julkaistiin hiljattain. Nämä videot kertovat osaltaan Tansanian innostuneisuudesta paikkatiedon hyödyntämiseen.

Tansaniassa ratkaisut ovat todella ketteriä, mobiileja, keveitä ja fiksuja — ja niillä on huomattava vaikutus ihmisten elämänlaatuun.

Tansaniassa ihmisten ei ole tarvinnut kulkea samoja kehityspolkuja kuin monessa muussa maassa on tehty — pöytäkoneista läppäreihin ja sitten älypuhelimiin. Täällä ratkaisut ovat todella ketteriä, mobiileja, keveitä ja fiksuja — ja niillä on huomattava vaikutus ihmisten elämänlaatuun”, Käyhkö kertoo.

GIS-teknologiat olennaisessa roolissa tietoyhteiskuntaan siirryttäessä

Tansanian hallitus on jo avannut silmiään GIS-teknologioiden tärkeydelle. Paikkatietoinfrastruktuurin rakentaminen, tiedon keräämisen standardien kehittäminen ja datan jalostamisen mekanismien kehittäminen ovat keskeisiä prosesseja, jotka tansanialaisen Bagamoyon yliopiston Elifuraha Mtalon mukaan todella siirtäisivät Tansanian tietoyhteiskunta-aikaan. “Ja luotan, että Tansania pystyy tämän tekemään”, hän jatkaa.

Seuraava Tansanian GIS-päivä järjestetään 16.–17. marraskuuta Dar Es Salaamissa.

Dimenteq on parhaillaan mukana Suomen ja Tansanian välisessä GESEC -yhteistyöhankkeessa (Geospatial business ecosystem in Tanzania). Projektissa kehitetään paikkatietoon liittyviä liiketoimintamalleja kehittyvien maiden markkinoille. Tavoitteena on tukea kestävien ICT-infrastruktuurien rakentumista, luoda uutta liiketoimintaa ja sitä myöden tukea paikallisten yhteisöjen kehittymistä.

Turun yliopisto järjestää Tansaniaan liittyvän verkostoitumistilaisuuden Turussa 4.9.2017. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan täällä.