Blogi: Jan Lindbom — Ohjelmistokehityksessä pitää olla kameleontti!

26. syys 2017 Blogi
Blogi: Jan Lindbom — Ohjelmistokehityksessä pitää olla kameleontti!

Olen saanut jo pidemmän aikaa seurata onnistuneesti eteneviä sekä päättyviä projekteja. Näkemystä on tullut aikojen saatossa niin tiimimestarin ja projektipäällikön roolin kuin ohjausryhmätyöskentelynkin kautta. Elämme kuitenkin jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, joten menneet asiat ja pitkä kokemus asioista eivät pitkään mieltäni lämmitä. Muutamia totuuksia ohjelmistokehitysprojekteista on kuitenkin vaikeaa olla ääneen lausumatta…

Teknologiat kehittyvät, toimimme erilaisten ihmisten ja organisaatioiden kanssa sekä käytämme työssämme apuna monia eri järjestelmiä ja välineitä. Pitkälle etenevät ne, jotka omaksuvat tavan jatkuvaan kehittymiseen, ennakkoluulottomaan asenteeseen uusia mahdollisuuksia kohtaan ja osaavat vielä yhdistää ne päivittäiseen tekemiseen.

Kyse on yksilöistä itsestään, mutta myös tiimistä, organisaatiostamme ja asiakkaistamme kokonaisuutena. Dimenteqiläisille jatkuva kehittyminen ja muuntautumiskyky on must, johon panostamme organisaationa, ja odotamme sitä myös henkilöstöltämme. On ilo johtaa ja olla osa sujuvasti toimivaa organisaatiota ammattitaitoisten kollegojen seurassa.

Less is more — myös ohjelmistokehityksessä

Aina ei meilläkään työt ole ruusuilla tanssimista, aurinkoisen baanan painamista aurinkolasit päässä. Joskus vettä tulee tuulilasiin niin, että rehellisesti sanottuna taaksepäin meneminen tuntuu helpommalta vaihtoehdolta.

Mutta haetaanko meillä sitä helpointa vaihtoehtoa? No ei. Aina mennään eteenpäin, mutta yksinkertaisilla ratkaisuilla. Yksinkertainen on kaunista, toimivaa ja tekee asioista helppoa. Turhaan sitä vannetta keksitään uudelleen, mutta eri renkaita voi laittaa samalle vanteelle. Tai miettiä myös ihan uusia renkaita!

Tärkeää on joka tapauksessa jatkuvasti hyödyntää hyväksi todettua, jo olemassa olevaa ja yhdistellä sitä ennakkoluulottomasti uuteen. Oli se sitten teknologiaa tai kollegan vahvaa osaamista.

Itse näen teknologiat toissijaisina asioina. Kaikki on toteutettavissa. Mutta osata tunnistaa ne liiketoiminnan tärkeimmät tarpeet ja löytää niihin jokapäiväistä hyötyä tuottavia ratkaisuja, se onkin sitten jo vaikeampi asia. Tai ainakin sellainen siitä yritetään tehdä.

Monesti asioita lähdetään miettimään järjestelmän näkökulmasta, liian teknisesti ja liian vaikeasti. Meidän jokaisen pitää pysähtyä ja miettiä niitä loppukäyttäjän näkökulmasta. Mitä halutaan tehdä ja miksi?

Digitalisaatio — vanha juttu uusissa vaatteissa vai jotakin ihan muuta?

Digitalisaatio on parhaillaan varsin näyttävästi esillä joka areenalla, ja moni hanke on saanut lähtölaukauksen juuri tämän hienon käsitteen kautta. Toivottavasti lopputuloksetkin ovat yhtä hienoja!

Digitalisaatiohypen keskellä mietin kuitenkin, että en ihan tiedä, miten se poikkeaa muutaman vuoden takaisesta tekemisestämme. Ainahan meillä on oltu digitaalisia…

Ketteryys on mielentila, ei mainostemppu

Kaikki mainostavat myös olevansa ketteriä, joten siitäkään ei enää juuri kilpailuetua tule. Mutta jos ihmisiä, organisaatioita ja teknologioita ei saada toimimaan yhteen kokonaisuutena, on lopputulos yleensä huono. Se on yksinkertaista.

Jokaisen projektin on mukauduttava henkilökemiat ja organisaatioiden tavat huomioiden, luki sitten ketteryysoppaassa mitä tahansa. Kun se yhteinen flow löytyy ja usko yhteiseen tekemiseen, on tunne ja fiilis sanoinkuvaamaton!

Heräsikö ajatuksia? Toimiiko näin vai toisinpäin? Kiinnostaako kuulla lisää? Kutsu meidät kylään ja katsotaan, miten ja mihin käytettävissä olevat resurssit kannattaa laittaa, ja millä tavalla. Se ei vielä maksa mitään, mutta voi jo tuottaa paljon.

Jan Lindbom

Jan on Dimenteqin hallituksen puheenjohtaja, yksi Dimenteqin perustajista ja yrityksen tekninen johtaja. Vastaa Dimenteqin asiakaskohtaisista ratkaisuista. Uskoo tekemisen helppouteen ja yksinkertaisuuteen. Vapaa‐ajalla aktiivinen liikkuja, ja uusin lisä harrastussalkkuun on Drone‐kuvaus, joka on ihmeellisellä tavalla avannut silmät näkemään yksityiskohtien sijaan suuria kokonaisuuksia.